Artiklar 

En populär 100-åring

I ett helt sekel har Väsby Nya Konditori försett oss med en uppsjö av läckra bakverk och matbröd. En av de egna specialiteterna är tårtan White Lady, som lanserades av bageriet på 80-talet och som i dag har spridit sig och finns till försäljning på exempelvis NK i Stockholm.


art_3_2
art_3_1
Foto: Lennart Hedlund, Rosie Alm
Väsby Nya Konditori har varit ett familjeföretag ända sedan etableringen 1912. I början på föregående sekel hette det Sofia Lundströms bageri och låg alldeles intill järnvägsstationen. Bageriet hade två separata byggnader som personalen sprang emellan. Bygdens barn stod ofta och spejade runt husknuten för att eventuellt kunna få sig ett smakprov av de nybakta läckerheterna, om bagarna av en händelse skulle råka tappa något från de varma plåtarna.


I mitten på 20-talet brann bageriet ner, men det var ingenting som hindrade de dåvarande ägarna, familjen Johnson, att fortsätta driva det populära konditoriet. Det nyöppnades 1928 under namnet Wäsby Nya Bageri och Konditori. 1962 flyttade bageriet in i nya lokaler på Centralvägen vid Kulturhuset, där det fortfarande ligger kvar. I dag drivs konditoriet av familjen Dal.


– För att lyckas driva ett framgångsrikt företag under en lång period krävs att alla pusselbitar faller på plats. Man måste ha en hög ambitionsnivå och hela tiden hänga med i samhällets utveckling. För oss handlar det först och främst om att alltid kunna erbjuda det kunderna efterfrågar. Just nu är det många som vill leva hälsosamt och därför är det oerhört viktigt för oss att kunna erbjuda ett sortiment med sundare produkter, vilket inte är det allra enklaste i vår bransch. Vi har en god relation med både våra kunder och kommunen och ser mycket ljust på framtiden. Vem vet om hundra år kanske konditoriet fortfarande är verksamt, säger Yvonne Dal.


Nedre bilden: Väsby Nya Konditori drivs i dag av systrarna Rania (till vänster) och Yvonne Dal (till höger). Freddy Baumann (i mitten) ägde konditoriet mellan 1978–1999. Han är fortfarande engagerad i rörelsen och är den person som står bakom de flesta recepten.

Det finns 1 kommentar till artikeln

Müzeyyen 34 år, 2012-07-03 20:41
Har varit på flera besök genom åren.....över 10 år. Så mysig café men en riktig mysig känsla av gemenskap, den färska lukten av nybakat och de ny friska fläktarna som den nya ägarna erbjuder ALLA. ALLTID med ett glatt utår och leende läppar mottar de gäst efter gäst. Man känner av det personliga bandet flickorna skapar och omsorgen de lägger ner i varje handling. Bemötandet, lukten och de underbara smakerna..... Hur kan man inte vara berörd! Varmt välkommen skall Ni vara och STORT TACK för Er känsla, glädje och omsorg Ni lägger i ALLT! Müzeyyen Ayata