Artiklar 

Vikingatida Väsbysagor

I höst kommer den första barnboken i den spännande trilogin om Estrid och Ragnvald ut. Barnboksserien ”Äventyr i vikingatid” är författad av Emilie Eliasson Hovmöller med teckningar av den meriterade illustratören Jens Ahlbom.


art_2_bred

Upplands Väsby kommun är ett av Sveriges mest runtäta områden med ett starkt vikingaarv. För att uppmärksamma detta föreslog kommunens kommunikationsstrateg Johannes Wikman att en barnboksserie med vikingatema skulle ges ut i samband med Väsbys 60 årsjubileum.


– Berättelser stimulerar fantasin och är ett bra sätt att kommunicera på. Det har fungerat i tusentals år. Med en barnbok når man dessutom både föräldrar och barn. Sagor från vikingatiden är särskilt spännande, inte minst om asagudarna och om äventyrliga resor, säger Johannes Wikman.


art_2_2
art_2_3
art_2_1
Författare: Emilie Eliasson Hovmöller
Illustratör: Jens Ahlbom


En dröm går i uppfyllelse

Hösten 2011 fick Emilie Eliasson Hovmöller uppdraget att skriva en barnboksserie för Upplands Väsby kommun.


– Jag har alltid drömt om att skriva en barnbok. När jag var liten fascinerades jag av sagor och var intresserad av fornnordisk mytologi, så det här projektet kändes perfekt för mig, säger Emilie Eliasson Hovmöller.


”Estrid & Ragnvald” är Emilies första barnbok, men hon har jobbat en hel del med storytelling för barn tidigare via sitt eget företag Empression PR & kommunikation. Bland annat har hon skrivit storyn till den populära skolaktiviteten Skogsäventyret.


Meriterad illustratör

Den första boken i trilogin utkommer i höst och är en fiktiv berättelse om Estrid och Ragnvalds äventyr i kampen mellan det onda och goda i Väsby med omnejd under 1000-talet. Både Estrid Sigfastsdotter och Ragnvald Ingvarsson har funnits på riktigt även om själva historien i första boken är påhittad.


Illustrationerna i trilogin är tecknade av Jens Ahlbom, som har illustrerat över 100 barnböcker genom åren, bland annat den populära serien om Mulle Meck.


– Jag har alltid varit intresserad av historia och därför är det extra roligt för mig att arbeta med dessa böcker. Visst har det varit en utmaning att få till alla historiska detaljer korrekt, men det har även gjort projektet mer intressant. I arbetet med den första boken har jag fått använda mycket fantasi för att gestalta och ge liv åt huvudpersonerna. Eftersom det är en textbaserad bok gäller det att det 60-tal illustrationerna fungerar som ett bra komplement till berättelsen, säger Jens Ahlbom.


Verklighetsförankrad uppföljare

Just nu arbetar Emilie och Jens med den andra boken i trilogin, ”Ragnvalds resa”. I denna bok kommer läsarna att få följa med på huvudpersonen Ragnvalds äventyr runt om i världen.


– Uppföljaren är en mer dramatisk berättelse som väver in mycket av de händelser som den riktige vikingen Ragnvald faktiskt upplevde under sina resor. Eftersom boken har en verklighetsförankring har jag behövt göra mer research, vilket har varit både roligt och intressant, säger Emilie.


Under sommaren har Emilie skrivit manuset till ”Ragnvalds resa” och Jens arbetar nu med skisser för illustrationerna. Boken beräknas vara klar till årsskiftet 2012/2013. Den avslutande boken i trilogin som har arbetsnamnet ”Estrid resa” kommer att ges ut våren 2013. Liksom i ”Estrid och Ragnvald” kommer fokus i denna bok att ligga på Estrid.


Bred målgrupp

”Estrid & Ragnvald” kommer att premiärvisas i slutet av september på bok- och biblioteksmässan i Göteborg. Boksläpp och lansering sker den 16 oktober klockan 18 på Väsbys bibliotek. Kommunens ambition är att en så bred publik som möjligt ska kunna ta del av den spännande barnboksserien.


– ”Estrid & Ragnvald” har redan översatts till både engelska och ryska.

För att nå ännu fler läsare kan även andra språk vara aktuella i framtiden,

avslutar Johannes Wikman.

Det finns 0 kommentarer till artikeln