På strövtåg 

Med anor från medeltiden

Detta strövtåg börjar med buss 532 från bussterminalen till hållplats Edsby slott. Gå vägen mot Eds kyrka, passera Mälarvägen och diket, in på kyrkogården och se på kyrkan.


pa_strovtag1I kommunen finns tre medeltida kyrkor, varav Eds kyrka är den äldsta. Stanna i stigluckan och beundra runstenskopian på väggen. På 1600-talet övertalade en brittisk ambassadör vår kung att få originalet till England. Texten lyder: ”Torsten lät göra minnesmärket efter Sven, sin fader och efter Tore, sin broder – de foro ut till Grekland – och efter Ingetora sin moder”.
 
Ed var på järnåldern en livfull bygd med gårdar och ed där man drog sina båtar till Mälaren för vidare transporter till Sigtuna och Uppsala. Ta till vänster förbi ett gammaldags sockencentrum med skola, ålderdomshem och kyrka. Om solen skiner och det är vårlikt i luften, lyssna noga; kanske lärkan har kommit.
 
Nu har vi chans att få jorddoft och sjöluft i näsan så dra djupa andetag! Älvsundavägen passeras, håll därefter till vänster. Snart ses Eds Prästgård med anor från 1600- talet. Gå tunneln under Mälarvägen och uppfarten med Edsby allé till vänster. Allén är anlagd på 1800-talet av Edsby gårds tidigare ägare.
 
Ta gångvägen längs Edsvägens högra sida och strax syns Zamores kulle. Den är en del av ett gravfält från järnåldern som sträcker sig ner till Åvägen. Gå Hagvägen till vänster, se Runby Nedra, Hembygdsgården, med alla hus på sina ursprungliga platser. Gården är känd från järnåldern. Då bodde där en bondkvinna vid namn Ingrid. Det finns ristat på runstenen vid Åvägen.
 
Fortsätt Hagvägen till höger och strax är du framme vid Bills backe. Gå ner till järnvägsstationen och du är tillbaka till utgångspunkten.
 
Kjerstin Björkman

Det finns 1 kommentar till artikeln

Erik Paulsson 55 år, 2013-07-03 08:07
Varför ska vi Runby bor ta oss ner till Väsby station för att ta oss till EDs kyrka ? Vi som bor i Runby har våra nära och kära liggande där på kyrkogården men vi har ingen Buss som tar oss dit för utom på söndag Kl 10,34 Men dom andra dagarna ska dom med rulator först ta Bussen ner till Väsby och sen byta Buss för att komma till Edsby slot och där i från gå till kyrkan och det är inte lätt för dom då Så man som väsby bo inte ta sig till kyrkan på ett bra sätt Bussen bör gå minst en gång om dagen till kyrkan. Var är alla Parkbänka ? Just nu så går jag med kryckor och att gå fram och till baka till kyrkan är ju en bit från Runby backar så finns det 2 st i allen och sträckan man går är ca 6 km För fyra årsen så var jag hjärtopererad och då orkar man inte gå långa träkor men det är den bästa träningen men oerhört jobbigt när man inte kan sätta sig en stund Vist är det underbart med alla små kyltar som finns där man kan få info om Väsbys historia men var ska man sitta ner en stund Med vänlig hälsning Erik Paulsson

 Senaste På strövtåg